Mucusul este o substanţă produsă de plămâni şi de tractul inferior al sistemului respirator. Rolul său este să protejeze sistemul respirator, fiind o barieră împotriva virusurilor şi a bacteriilor. Când este produs excesiv, există unele măsuri care îţi pot fi de folos.
Există situaţii când organismul produce mai mult mucus decât este nevoie, în special în timpul episoadelor de răceală sau de viroze respiratorii. Atunci când suntem sănătoşi, mucusul este mai subţire, însă, în timpul răcelilor, devine mai vâscos şi este secretat într-o cantitate mai mare, deoarece este încărcat cu virusuri şi bacterii. Chiar dacă nu este periculos pentru sănătate, mucusul în exces poate fi inconfortabil, aşadar este mai bine să îl reduci, recomandă clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: Usturime în gât și senzația de arsură: Când nu este vorba de răceală
Aerul uscat poate să irite nasul şi gâtul şi forţează organismul să producă mai mult mucus pentru a le menţine hidratate. Dacă pui un umidificator lângă pat, nu doar că-ţi vei îmbunătăţi calitatea somnului, dar vei menţine gradul de umiditate din nas şi gât. Însă, pentru a preveni alte complicaţii, ai grijă să schimbi apa zilnic din el şi să-l cureţi conform instrucţiunilor cu care a venit însoţit.
Lichidele calde facilitează eliminarea mucusului în exces deoarece căldura îl subţiază. Astfel, consumul de supă de pui în timpul răcelilor nu e doar un mit. Dimpotrivă, este recomandat să consumi cât mai multă supă, ciorbe sau ceaiuri, precum şi cât mai multă apă. Totodată, dacă bei suficientă apă sau lichide calde contribui la o mai bună drenare a sinusurilor şi astfel elimini excesul de mucus. Evită în schimb cafeaua şi alcoolul, deoarece acestea favorizează deshidratarea organismului.
Dizolvă 10-15 g de sare în 150 ml de apă caldă, de preferinţă fără clor. Fă gargară 30 de secunde, apoi scuipă apa şi repetă din nou procedeul. Gargara cu apă sărată ajută la drenarea mucusului acumulat în partea inferioară a gâtului şi, totodată, ajută la reducerea durerii de gât, eliminând şi eventualii germeni. Repetă gargara de minimum 3 ori pe zi.
Cu un miros puternic, uleiul esenţial de eucalipt contribuie la drenarea mucusului dacă este utilizat sub formă de inhalaţii. Astfel, vaporii calzi lichefiază mucusul vâscos şi acesta este mai uşor de eliminat, fie în timpul episoadelor de tuse, fie atunci când îţi suflii nasul. Poţi adăuga uleiul de eucalipt şi în umidificator.
Atunci când ai nasul înfundat şi nu poţi respira, remediile cele mai la îndemână sunt soluţiile descongestionante. Însă, deşi usucă secreţiile nazale, ele usucă şi nasul şi astfel e mai greu de eliminat mucusul de pe căile respiratorii. Aşadar, este recomandat să faci inhalaţii cu uleiuri esenţiale pentru a elibera căile nazale şi să foloseşti doar spray-uri cu apă de mare.
CITEȘTE ȘI: Ce să NU faci pentru ca răceala să nu dureze mai mult de 3-7 zile
Deşi, la prima vedere, mucusul colorat eliminat pe nas ar părea un indiciu al unei probleme de sănătate mai serioase, lucrurile nu stau chiar aşa. De fapt, un mucus galben este semnul că sistemul imunitar luptă cu virusul, iar organismul este uşor deshidratat. Însă, atunci când mucusul provenit din tuse este colorat, este recomandat să ceri sfatul unui medic, deoarece poate indica o infecţie bacteriană la nivelul plămânilor. Totodată, trebuie să ceri sfatul unui medic dacă episoadele de tuse sunt însoţite de dureri în piept, dificultăţi de respiraţie şi de un şuierat constant când respiri.
Alergiile, refluxul gastric, fumatul sau bolile cronice pulmonare pot cauza mucus în exces.